Kuva: Suomen Somalia-verkosto

Kouluvierailut: Pakolaisesta vapaaehtoiseksi

Suomen Somalia-verkoston kaksivuotisen kouluvierailuhankkeen tarkoituksena on lisätä koululaisten ymmärrystä Afrikan sarvesta, pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä sekä niiden suhteesta toisiinsa. 

Ensimmäiset somalialaiset saapuivat Suomeen 1990-luvulla. Mutta mistä he oikein tulivat? Miksi he lähtivät? Miten kehitysyhteistyöllä voidaan vaikuttaa siihen, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä kodistaan? Entä miten pakolaisuus, Afrikan sarven ympäristö- ja kehityskysymykset sekä uutiset Välimeren kautta Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista liittyvät yhteen?

“Oli kiva kuulla oikea tarina siitä, miksi ja miten päätyi Suomeen ja millaista se oli. Kiitos!”

“Sodan kauheuden näkeminen pienenä jää ikuisesti mieleen,  ryhmätyöt oli kivoja.”

Koulutamme syksyllä 2017 kouluvierailijoita, joista suurimmalla osalla on itsellään tai joiden perheellä on kokemusta pakolaisuudesta. Verkoston kouluvierailijat käyvät lukuvuonna 2017-2018 ja syksyllä 2018 pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun, Kuopion ja Oulun peruskouluissa ja lukioissa.

Hanke rahoitetaan ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella. Hankkeen lähtökohtana ovat uusi opetussuunnitelma, Suomen kehityspoliittiset tavoitteet sekä YK:n Agenda 2030.

Opettaja!

Tässä kouluvierailumateriaalit, joita voit vapaasti hyödyntää opetuksessasi.

Opettajan ohje: täällä

Taustatietoa opettajalle: täällä

Alakoulun 45 minuutin materiaali: täällä

Alakoulun 90 minuutin materiaali: täällä

Yläkoulun/toisen asteen 45 minuutin materiaali: täällä

Yläkoulun/toisen asteen 90minuutin materiaali: täällä

Hyödynnä materiaalia ja varaa kouluvierailu

Somalia-verkoston tuottaman globaalikasvatusmateriaalin avulla käsittelet pakolaisuuteen ja Somalian kehitykseen ja rauhaan liittyviä kysymyksiä omassa luokassasi. Materiaalista on oma versionsa alakouluun, yläkouluun ja toiselle asteelle ja se soveltuu useaan eri oppiaineeseen (maantieto, uskonto/ET, biologia). Aiheiden käsittelyssä käytetään osallistavia menetelmiä ja tarinallistamista.

Oman koulusi vierailun voit varata hankekoordinaattoriltamme.

Abdirahim Sufi
Hankekoordinaattori
abdirahim.sufi (at)somaliaverkosto.fi
+35844 710 7211