Monta erilaista kättä koskettaa maapallon kuvaa.

Ennakkoluuloille kyytiä!

Vuosina 2019-2021 toteutetussa kouluvierailuhankkeessa lisättiin nuorten ymmärrystä Afrikan sarvesta, pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä sekä niiden suhteesta toisiinsa. Näitä aiheita käsittelevät tuntimateriaalit ovat vapaasti ladattavissa tältä sivulta. 

 

Ensimmäiset somalialaiset saapuivat Suomeen 1990-luvulla. Mutta mistä he oikein tulivat? Miksi he lähtivät? Miten kehitysyhteistyöllä voidaan vaikuttaa siihen, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä kodistaan? Entä miten pakolaisuus, Afrikan sarven ympäristö- ja kehityskysymykset sekä uutiset Välimeren kautta Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista liittyvät yhteen?

Somalia-verkoston tuottaman globaalikasvatusmateriaalin avulla käsittelet pakolaisuuteen ja Somalian kehitykseen ja rauhaan liittyviä kysymyksiä omassa luokassasi. Tuntimateriaalit ovat vapaasti ladattavissa alta. Materiaaliin sisältyy opettajan ohje ja taustatietoa aiheesta.

Materiaalista on oma versionsa alakouluun, yläkouluun ja toiselle asteelle ja se soveltuu useaan eri oppiaineeseen (esimerkiksi maantieto, uskonto/ET, biologia). Aiheiden käsittelyssä käytetään osallistavia menetelmiä ja tarinallistamista. 

 

Tarinoita pakolaisuudesta ja maailmankansalaisuudesta -materiaalit opettajille 

Kaikki materiaalit ovat pdf-tiedostomuodossa ja ne aukeavat uuteen välilehteen. 

Suomeksi: 

Opettajan ohje

Taustatietoa opettajalle

Alakoulun 45 minuutin materiaali

Alakoulun 90 minuutin materiaali

Yläkoulun 45 minuutin materiaali

Yläkoulun/toisen asteen 90 minuutin materiaali

 

På svenska: 

Instruktioner för läraren

Bakgrundsinformation åt läraren

Grundskolans lägre klasser 45 min

Grundskolans lägre klasser 90 min

Grundskolans högre klasser 45 min

Grundskolans högre klasser och andra stadiet 90 min

 

Tarinoita pakolaisuudesta ja maailmankansalaisuudesta -hankkeessa (2019-2021) lisättiin nuorten tietoa ja ymmärrystä Afrikan sarvesta, pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä. Hankkeen aikana tehtiin kouluvierailuja ympäri Suomen paikan päällä kouluissa ja koronapandemian aikaan etäyhteydellä. 

Kouluvierailumme ovat päättyneet 30.4.2021, mutta hankkeessa tuotetut materiaalit ovat edelleen vapaasti koulujen käytettävissä. 

Lisätietoja

Kysyttävää hankkeesta tai tämän sivun globaalikasvatusmateriaaleista? Ota meihin yhteyttä toimisto (at) somaliaverkosto.fi