Kuva: Suomen Somalia-verkosto

Kouluvierailut: Ennakkoluuloille kyytiä!

Suomen Somalia-verkoston kouluvierailuhankkeen tarkoituksena on lisätä nuorten ymmärrystä Afrikan sarvesta, pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä sekä niiden suhteesta toisiinsa. 

Ensimmäiset somalialaiset saapuivat Suomeen 1990-luvulla. Mutta mistä he oikein tulivat? Miksi he lähtivät? Miten kehitysyhteistyöllä voidaan vaikuttaa siihen, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä kodistaan? Entä miten pakolaisuus, Afrikan sarven ympäristö- ja kehityskysymykset sekä uutiset Välimeren kautta Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista liittyvät yhteen?

“Oli kiva kuulla oikea tarina siitä, miksi ja miten päätyi Suomeen ja millaista se oli. Kiitos!”

“Sodan kauheuden näkeminen pienenä jää ikuisesti mieleen,  ryhmätyöt oli kivoja.”

Tarinoita pakolaisuudesta ja maailmankansalaisuudesta. Somalia-verkoston kouluvierailuilla näitä teemoja käsitellään tarinoiden ja elämysten kautta. Kouluvierailijoilla on itsellään tai perheellä kokemusta pakolaisuudesta.

Kouluvierailut ovat saatavilla huhtikuun 2021 loppuun saakka, joten tilaa pian omasi! Voit  tilata vierailun ympäri Suomen peruskouluihin, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Vierailut voidaan toteuttaa paikan päällä koululla tai etäyhteydellä. Vierailijat tulevat pääkaupunkiseudulta, minkä vuoksi pääkaupunkiseudun ja lähikuntien ulkopuolella Ouluun asti lähivierailuja voi tilata siten, että samalla paikkakunnalla toteutetaan väh. 6 oppituntia / päivä (esim. 3 ryhmää). Voimme tehdä vierailuja myös Oulun pohjoispuolella, mutta siitä on sovittava erikseen koordinaattorin kanssa. Etävierailuja nämä ehdot eivät luonnollisesti koske, vaan etäyhteydellä onnistuvat myös yksittäiset oppitunnit kaikkialle Suomeen.

Kouluvierailuita saa nyt myös ammatillisiin oppilaitoksiin. Ammatillisen opetuksen oppitunteja on pilotoitu yhdessä Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Luksian opiskelijoiden ja opettajien kanssa.

“Innostava tilaisuus, jossa ennakkoluulot saivat kyytiä.”

                                                                                               – Luksian opettajat –

Kouluvierailu on mahdollista tilata ruotsinkielisen kouluvierailijan pitämänä. Etäyhteydellä toteutettuna ruotsinkieliset vierailut ovat saatavilla koko Suomeen! Pääkaupunkiseudulla on mahdollista tilata kouluvierailija paikan päälle koululle. 

Hanke rahoitetaan ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella. Hankkeen lähtökohtina ovat peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmat, Suomen kehityspoliittiset tavoitteet sekä YK:n Agenda 2030.

 

Opettaja!

Varaa vierailu ryhmällesi tästä!

 

Hankekoordinaattori ja yksi kouluvierailijoista Bashe kertoo videolla omasta kouluajastaan, ja siitä, miten voisimme päästä yli vastakkainasettelusta. Näistä ja monista muista teemoista on mahdollista keskustella kouluvierailijan kanssa vierailun aikana. 

 

Tarinoita pakolaisuudesta ja maailmankansalaisuudesta -materiaalit opettajille

Tästä löydät kouluvierailumateriaalit, joita voit vapaasti hyödyntää opetuksessasi. 

Opettajan ohje: täällä

Taustatietoa opettajalle: täällä

Alakoulun 45 minuutin materiaali: täällä

Alakoulun 90 minuutin materiaali: täällä

Yläkoulun 45 minuutin materiaali: täällä

Yläkoulun/toisen asteen 90 minuutin materiaali: täällä

 

Här hittar du också skolbesöksmaterialet, som du kan använda fritt i undervisningen.

Instruktioner för läraren: här

Bakgrundsinformation åt läraren: här

Grundskolans lägre klasser 45 min: här

Grundskolans lägre klasser 90 min: här

Grundskolans högre klasser 45 min: här

Grundskolans högre klasser och andra stadiet 90 min: här

 

Hyödynnä materiaalia ja varaa kouluvierailu

Somalia-verkoston tuottaman globaalikasvatusmateriaalin avulla käsittelet pakolaisuuteen ja Somalian kehitykseen ja rauhaan liittyviä kysymyksiä omassa luokassasi. Materiaalista on oma versionsa alakouluun, yläkouluun ja toiselle asteelle ja se soveltuu useaan eri oppiaineeseen (maantieto, uskonto/ET, biologia). Aiheiden käsittelyssä käytetään osallistavia menetelmiä ja tarinallistamista.

Oman koulusi vierailun voit varata nettilomakkeella.

Lisätietoja hankekoordinaattoriltamme:

Bashe Ali
Hankekoordinaattori
bashe.ali(at)somaliaverkosto.fi
+358 44 721 5856