Moninaisia kuvia kestävästä tulevaisuudesta –kokeilu oli osa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (SITRA) Tulevaisuusvalta –ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena oli laajentaa tulevaisuuskeskusteluun osallistuvien joukkoa ja moninaistaa näkemyksiä siitä, millaisia tulevaisuuksia pidetään toivottavana tai mahdollisina nykyisessä yhteiskunnassa.
“Tulevaisuusvaltaa käyttävät tällä hetkellä ne kenellä on muutenkin valtaa yhteiskunnassa mm. poliitikot, vaikuttajat ja johtajat. Toivoisin, että tästä kokeilusta jäisi käteen ajatuksia siitä, miten tulevaisuusvaltaa jaetaan ja miten tulevaisuuskeskustelusta tehdään moniäänisempää. Haluan, että me Suomen somalialaiset tiedetään, että meitä tarvitaan yhteiskunnallisessa tulevaisuuskeskustelussa ja toivottavien tulevaisuuksien tekemisessä” summaa tulevaisuustiimin jäsen Habiba Ali.
Suomen Somalia-verkoston kokeilu tuki Suomen somalialaisten osallistumista tulevaisuuskeskusteluihin ja uusien toivottavien tulevaisuuskuvien luomiseen. Osana kokeilua järjestettiin tulevaisuusajattelu -työpajoja eri ryhmille: nuorille, järjestöaktiiveille sekä työelämän ulkopuolella oleville äideille.
Tulevaisuustyöpajoissa syntyneen keskustelun pohjalta Torkkelin lukion opiskelijat kuvittivat tulevaisuuskuvia. Kokeilun tavoitteena ei ollut luoda yhtenäisiä Suomen somalialaisten tulevaisuuskuvia, vaan ennemminkin tukea tulevaisuusajattelun oppimista ja luoda tulevaisuuskuvia herättämään ajatuksia myös laajemmassa yleisössä siitä, miltä tulevaisuus voi ja saa mielikuvissamme näyttää. Tulevaisuuskuvat ovat nähtävillä mm. lokakuussa 2025 näyttelyssä Helsingissä.
Kokeilua toteutti kolmen hengen tiimi yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Tiimiin kuuluvat Habiba Ali Meh ry:ltä, Jenna Soikkeli Suomen Somalia-verkosto ry:ltä ja Mohamed Yusuf Bado ry:stä. Tiimin työ alkoi elokuussa 2024 toiminnan suunnittelulla, SITRA:n yhteiskehittämisen prosessilla ja Diakonissalaitoksen tulevaisuusajattelu –koulutuksella.
“Kansalaisjärjestöinä meidän työssä usein katsotaan toivottavaan tulevaisuuteen toiminnan tavoitteiden kautta ja tavoitteet tähtäävät positiiviseen yhteiskunnalliseen muutokseen. Läsnä ovat kuitenkin vahvasti myös ne haasteet, joita nykyisessä yhteiskunnassa on. Nämä kaikki elementit sivuavat jokseenkin tulevaisuusajattelua, mutta meillä ei välttämättä ole kirkkaana mielessä minkälaisia ne toivottavat tulevaisuudet ovat, joita kohti työskentelemme. Tulevaisuusajattelu, sen menetelmät ja ennakointi ovat meille tiiminä sekä organisaatioiden edustajina melko uutta eli olemme yhteisen oppimisen äärellä” totesi kokeilun koordinaattori Jenna Soikkeli kokeilun alkaessa.
“Kun mietin tulevaisuutta, ensimmäisenä tulee mieleen se, että se on meillä kaikilla edessä. Tulevaisuuden ajattelu on tärkeää, koska se voi herättää meitä ajattelemaan, miten haluamamme tulevaisuus voisi muodostua ja kysymään kenellä on valta hallita tai miettiä muiden tulevaisuutta?” kiteyttää tulevaisuustiimin jäsen Mohamed Yusuf.
Kokeilun ytimessä onkin tämän meille kaikille yhteisen tulevaisuuden moninaisuuden tiedostaminen ja tulevaisuustyökalujen käytön harjoittelu. Habiba Ali reflektoi omaa kokemusta tulevaisuusajattelun osaamisen kasvamisesta kokeilun aikana seuraavasti:
“Tulevaisuushan on meillä koko ajan mielessä, mutta se voi tuntua todella kaukaiselta tai epäkonkreettiselta. Tulevaisuuden ajatteluun liittyy myös väistämättä tunteita; me joudutaan ajattelemaan itsemme yli seuraavia sukupolvia ja se voi olla pelottavaa. Tämän tulevaisuuskokeilun myötä on jo saanut työkaluja tulevaisuuden ajatteluun systemaattisemmin. Tuntuu, että tulevaisuus on tullut lähemmäksi tätä päivää, eikä se tunnu enää niin pelottavalta. On selkeytynyt ajatus siitä, että tulevaisuuden kuvittelua tehdään yhdessä ja siihen tarvitaan meitä kaikkia.”